13 Ekim 2011 Perşembe

Çatlak Kurabiye!



Dışı çıtır çıtır içiyse aksine yumuşacık kek kıvamında ağızda dağılan çok lezzetli bir kurabiye. En güzel yanıysa çok az malzemeyle yapılıyor olması.

malzemeler:

* bir su bardağından bir parmak eksik un
* bir yemek kaşığı (tepeleme) kakao
* bir paket kabartma tozu
* yarım su bardağı pudra şekeri
* bir yemek kaşığı tereyağ + bir yemek kaşığı margarin (küp küp kesilmiş, soğuk)
* bir yumurta
* bir yemek kaşığı portakal reçeli
* bir yemek kaşığı su
* bulamak için pudra şekeri

yapılışı:

* un, kakao , kabartma tozu ve pudra şekerini bir kaba eliyoruz,
* margarin ve tereyağını bu karışıma ekleyip kum kum olana kadar yağı ufalıyoruz
* üzerine yumurta portakal reçeli ve suyu ekleyip iyice karıştırıyoruz 
* oldukça koyu kıvamlı fakat yapışkan bir hamur elde ediyoruz
* hamuru sertleşmesi için yarım saat buzdalabında bekletiyoruz
* soğuttuğumuz hamurdan iki tatlı kaşığı yardımıyla parçalar alıp, pudra şekerine buluyoruz
* yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştiriyoruz 
* 200 derece önceden ısıtılmış fırında 8-9 dk üstü kıtırlaşana kadar pişiriyoruz


** küçük birere ceviz büyüklüğünde hazırlanmış kurabiyeler pişince fotografta görüldüğü gibi kocaman oluyorlar 
** bir ölçü hamurdan bu boyutlarda 17-18 kurabiye çıkıyor
** tarife portakal reçeli yerine taze sıkılmış portakal suyu, süt veya istediğiniz herhangi bir reçeli ekleyebilirsiniz


afiyet olsun...

sparkle...

2 yorum:

  1. Ellerine sağlık :) Ben bu akşam dadandım senin postlarına hehehh :D Bu tarifteki margarin ve tereyağı yerine zeytinyağı kullansam kıvamda çok bir farklılık olur mu dersin ?Biz margarin ve tereyağ kullanmıyoruz da .

    YanıtlaSil
  2. öncelikle teşekkür ederim yorumların için :)
    bu tarifte kıvamı tutturmak biraz zor olabilir sıvı yağ ile, çünkü zaten cıvık bi hamur. belki biraz un miktarını arttırarak kıvam tutar ama bikaç deneme lazım.
    zeytinyağıyla yaparsa sonuçları paylaşmayı unutma ama benimle :)

    YanıtlaSil